TAMBUTIKOMBUIS - Rustenburg – Baie van ons het met melkkos grootgeword. Dit was ‘n gereg wat ons ma’s op koue wintersaande voorgesit het – dalk meer gereeld so na die einde van die maand se kant toe omdat melkkos redelik goedkoop is om te maak. Vir tradisionele melkkos het jy net melk, koekmeel, ‘n knippie sout en kaneelsuiker nodig – alles goed wat in meeste kruidenierskaste by die huis is. Maar toe wonder ek, hoekom nie van hierdie romerige lekkerte ‘n nagereg maak nie? Met drie ekstra bestanddele, en ‘n paar minute in die oond, word beskeie melkkos ‘n etenstafel-ster.
KROON VAN ‘N GEREG VIR PA SE BRAAI
TambutiKombuis - Dié Sondag is dit Vadersdag. As jy nou jou pa tot in sy skoene in wil bederf, steek ‘n vuurtjie aan en braai vir hom sy gunstelingvleissnit oor die kole. Maar, soos jou ma jou sal vertel, is die vuur en die vleis eintlik maar net ‘n klein deeltjie van ‘n braai – die ware towerkrag lê in die bykosse. Gina Walters, bestuurder by Bargain Books by Platinum Square, Rustenburg maak dié week ‘n paptert wat maklik ‘n bloulint op ‘n kookkompetisie sal verwerf. En, sê Gina, as jou braai sou uitreën, of jou kole is te warm en jy verkool Pa se stukkie vleis, sal dié paptert sy eie skoene kan volstaan as ‘n volwaardige hoofgereg. Só maak Gina haar paptert:
'N VAKANSIEBEDERF - WAT VAN 'N OMELET IN DIE BED?
Spaanse omelet a la Chef’s Table
- ‘n vinnige en maklike alternatief vir quiches and ‘n ligte middagete of ontbyt.
Die bestanddele is nie beperk tot die ondervermelde items nie. Bestanddele soos spek kan met fyn gekapte kaasworsies, biltong, salami of gaar maalvleis vervang word. Groente kan vervang word met heel geelmielies, rooi en geel soetrissies, aspersiepunte, broccoli-florette en artisjokeharte gesny in blokkies. (Genoeg vir 3 tot 4 persone)
WE HAVE HOPE FOR POTJIE ON THE HILL
Our hosts this week need little introduction – Dave and Chantelle share the recipe of a wonderfully flavoured potjie that can be prepared with any cut of beef and fresh or preserved figs.
The pot has a sweet and sour taste with a hint of chilli and is low maintenance during the cooking period. The pot must be made on a slow fire as to avoid the sweet ingredients from sticking to the pot and burning. This recipe combines an interesting set of ingredients with the traditional cooking method for “potjiekos”.
Ingredients:
The juice of 8 squeezed lemons
Finely chopped fresh garlic
4 medium sized green chillies
NALIZE VENTER SE GESONDE TUISGEMAAKTE MUESLI
Hierdie week se “Rustenburg Herald raak die klits kwyt” uitgawe is baie besonders: nie net is dit ‘n baie lekker en gesonde ete nie (veral nadat ons ‘n paar weke gelede polonie in ons “Kota”-resep gehad het) maar ook omdat dit die eerste keer is wat iemand vir ons kook wat nie net die kos gemaak het nie maar ook die bakke waarin dit bedien is! Nalize Venter het onlangs terug verhuis na Rustenburg nadat sy by die Tshwane Universiteit van Tegnologie (TUT) vir ‘n geruime tyd as lektor gewerk het. Daar het Nalize klasse in fynkuns aangebied en is ook tans besig om haar meestersgraad hierin te finaliseer. “Ek het oorspronklik Rustenburg verlaat omdat daar nie ‘n “studio” hier was nie. Nou het ek my eie een gestig,” vertel Nalize. Sy verwys natuurlik na die Ginger Studio in Uniestraat waar sy haar besonderse kunswerke maak. Nalize verduidelik dat, wanneer jy kos in jou eie handgemaakte keramiek bakke bedien, elke ete ‘n feesviering word! “Bedien jou muesli met Griekse jogurt, vars bessies en heuning – begin die dag met iets pragtig!”
Indien jy ook graag wil leer hoe om jou eie bakke te maak asook ander kunswerke skakel gerus vir Nalize by 084 505 9386 of epos haar by
SKOTSE EIERS IN 'N BOERE-"TWIST"
Vra enigiemand waarvan die Skotte hou en jy sal waarskynlik dadelik hoor: Whisky, doedelsak-musiek, kort rokkies (vir die manne hoor!) lang baarde en snorre. Sou jy kon raai dat die Skotte skynbaar ook lief is vir eiers? Ja, ek weet darem nie of hierdie resep bedoel is om ‘n Skotse lekkerny te wees nie - ek het nie eers gedink die mense daar in ‘n yskoue Skotland sal hoegenaamd van eiers hou nie, maar so leer ‘n mens blykbaar...
Om die een of ander rede staan hierdie heerlike happie as Skotse eiers bekend - waarom sou niemand seker kon sê nie. Maar as jy op ‘n Saterdagoggend, -middag of -aand met die een hand so oor jou maag vryf en by jouself dink dat jy nou werklik lus het vir iets wat ‘n mens nie aldag oor die toonbank kry nie, is die Skotse eiers ongetwyfeld ‘n uitstekende idee. Eloïse Erasmus en haar vriend Jean-Hendri Robbertse het die afgelope week ‘n tydjie ingeruim om Rustenburg Herald vir hierdie heerlike happie te nooi en terselfdertyd vir ons te wys hoe om dit volgende keer te maak - daar is min twyfel dat daar beslis ‘n “volgende keer” gaan wees...
PRETZELS - A GERMAN DELICATESSSEN
This week we bring you the fourth edition of the Rustenburg church - Vantage Point's mini series of International Recipes of which several if not all of them will feature at the church's long-awaited International Food Festival on Friday, 27 May 2016. Vantage Point is situated some 2 km from the Waterfall Mall on the R24 from Rustenburg. At the Food festival which starts at 17:30 - guests will have the opportunity to taste a variety of international recipes and dishes (small portions) at only R15 per serving. This is to allow you to enjoy as many different tastes as you could manage which, inter alia, is all intended to get the crowds to mingle and spread the message...
This week Rustenburg Herald's cooking page features Bruno Herrmann and his girlfriend - Sonja Mohr - a young "German" couple who entertains us with traditional German pretzels - a well-known European delicatessen. Bruno is somewhat of a cross-breed between a German with South African blood or vice versa. Bruno grew up in Rustenburg and Kroondal and spent a gap year in Germany after his matric year. This is where he discovered his love for German baking traditions and learned to prepare pretzels the traditional way. Bruno also completed a diploma course in German baking at the International Baking Adacemy and can tell you a thing or two about the art of German baking. "Among all the other things we learned to bake, pretzels where my favourite. This is why I get excited over every opportunity to bake pretzels, like now to do marketing for the Food festival". So - it's pretzels...
SALA EN REBECCA SE “MOROGO SESHABO” – ‘N TRADISIONELE WENRESEP
Daar is onlangs aan hierdie korrespondent gesê dat in Suid-Afrika, en veral hier in die Noordwes, eet ons nie pap en vleis nie – ons eet “pap en marog”. Vir sommige van ons wek die woord “marog” (of “Morogo” soos dit eintlik gespel word) herinneringe van jonk wees en die plaaslewe. Steeds is daar van ons wat in die stad woon en nie van hierdie wonderlike dis weet nie. Vir ons is dit maar die ou gewone tamatie-en-uie-sousie. Maar glo my, “Morogo” wat voorberei is soos wat Sala en Rebecca van die Rustenburg Herald dit doen sal jou asem weg slaan. Hierdie eenvoudige (maar ook unieke) resep is ‘n wenner maak nie saak wanneer jy dit maak nie – of dit nou ‘n Sondagmiddagete saam die familie is of selfs ‘n bietjie omkoop kos vir wanneer jy en die meisie se pa “lebola” onderhandel.
Ja, om Suid-Afrikaans te wees. Om die tradisioneel met die modern te meng – dít is wat hierdie land so besonders maak! Na aanleiding van verlede week se pap-resepte maak Sala en Rebecca hierdie week vir ons die eerste van ‘n reeks “seshabo” of disse wat al te lekker saam met pap gaan. Onthou dat dit heel moontlik is om die “Morogo” met spinasie te vervang – maar komaan, wees bietjie eg-Suid-Afrikaans en maak vir jou ‘n lekker “Morogo Seshabo”.
LEKKER PAPTERT – MAAK ‘N FEES VAN ENIGE ETE!
“Variety is the spice of life” lui die Engelse spreekwoord en is dit nie baie gepas dat dié eenvoudige lewensles kos as metafoor gebruik nie? Ons hier by “Raak die ‘klits’ kwyt” het dit ter harte geneem en Mercia du Plessis en haar mooie dogter Marli dis vir ons hul eie weergawe van die immergewilde paptert op. Paptert is net soos baie ander Suid-Afrikaanse disse ‘n seisoenale ding – aanvanklik ken niemand dit nie en net ‘n maand of wat later is dit die bekendste dis op enige spyskaart.
Mercia en Marli (ja hulle het ook vir boetie Leon ingespan) maak hier vir ons hul eie skepping met die eenvoudig naam: - “lekker paptert” – want dit is presies wat dit is – smaakvol maar onopgesmuk.
Mercia en Marli maak dit so:
SALA SE ‘KOOL SESHABO’ – PERFEK VIR ENIGE GELEENTHEID
Dit is nou week drie van die Rustenburg Herald se “seshabo” reeks en hierdie week het ons gevoel om ‘n paar interessante wenke met julle te deel oor die perfekte “seshabo” maak, of dit nou is om jou huisgaste te beïndruk of selfs ‘n bietjie geur by jou “shisanyama” te sit.Dit is altyd ‘n goeie idee om baie groente te gebruik, veral groente soos uie wat baie geur aan die resep gee. Kies ook kleurvol en ryp groente soos tamatie, wortels, soetrissie en boontjies. Onthou net dat jou groente vinniger as jou vleis gaan kook en dit is altyd ‘n goeie idee om hul later by te voeg om te keer dat hul te sag word. ‘n Pakkie soppoeier, bietjie blatjang of selfs ‘n lekker rooi- of witwyn doen baie om die geure in jou “seshabo” uit te bring. Dit en vars speserye en kruie kan maklik beteken dat jou vriende en familie jou vir die geheime resep teister. Onthou net om jou tyd te neem – min dinge belemmer ‘n “seshabo” soos taai vleis nie. Laat dit bietjie langer kook op lae hitte en die vleis sal sommer van die been af val. Hierdie week het die Rustenburg Herald se eie Sala Matshane vir die Herald se “Rustenburg Herald raak die klits kwyt” haar kool “seshabo” resep, ‘n vinnige bykos vir amper enige geleentheid, gedeel. Hierdie resep is doodeenvoudig en kan saam met pap, brood of selfs net so geniet word!
HEXRIVIER TEETUIN “KOOK” ITALIAANS, MEKSIKAANS..
Kwekerye is deesdae ‘n gewilde plek om ‘n Saterdagoggend of Sondag na kerk uit te hang… Dit is darem interessant om te merk hoe vinnig ‘n nuwe tendens posvat en uiteindelik ‘n splinternuwe “modegier” word. Ja, soos ons verlede week tereg in Raak die “klits” kwyt opgemerk het, “as jy wil seker maak dat jy altyd ‘n geldjie verdien en jou dienste by die publiek in aanvraag bly, is die kosbedryf glad nie ‘n slegte idee nie. “Tensy jy natuurlik soos my skoonma kook” – is nogal ‘n uitdrukking wat ‘n mens grappenderwys baie hoor. Ja, ek moet dadelik sê dat bogenoemde nie op my van toepassing is nie – niemand maak lekkerder kos as my skoonma nie…
Elk geval – van kwekerye gepraat. Daar is haas nie ‘n kwekery wat deesdae nie met ‘n lekker informele teetuin spog nie en by sommiges sou ‘n mens dit dalk maklik as ‘n restaurant kon beskryf. Hoe dit ook al sy,dit is duidelik dat mense daarvan hou om oor naweke die rustigheid en bekoring van die natuur op te soek en soos hierdie kwaliteite deesdae skynbaar orals skaarser word, is kwekerye ‘n ogie opsie om by aan te doen. En as daar ‘n plekkie is waar jy in die skadu kan sit en ‘n lekker happie kan geniet, soveel te beter.
Hexrivier Garden Centre in Kockstraat Rustenburg is die jongste kwekery wat pas ‘n teetuin bekend gestel het. Rustenburg Herald se “kookspan” het hom nie twee keer laat nooi om vir twee heerlike happies aan te sit nie. Gewilde etes soos tramazini en ‘n “Chicken wrap” is deesdae op almal se spyskaart, daarom is dit Ina en Saartjie Gerber se keuse...