AGRI-PULSE - VRYBURG: Die Banting-tunabakresep is ‘n maklike middel-van-die-week aandete en kan saam met ‘n slaai van jou keuse of saam met aartappelskyfies bedien word vir minder van ‘n bantingopsie.
Die tunagereg is ‘n uiters eenvoudige, dog heerlike en romerige gereg.
Stellalander-redakteur, Charlize van der Linden het by boer Johan Hamman, ‘n kommersiële bees- en wildboer by Broedersput naby Vryburg, besoek afgelê wat dié tunagereg in ‘n japtrap voorberei het nadat sy plaasaktiwiteite afgehandel is.
KINGKLIP THERMODORE
Bonita van der Westhuizen is eerder ‘n sakevrou as ‘n bobaaskok en jy sal haar nie sommer in die kombuis kry nie. Soms is daar ‘n uitsondering – as sy hierdie gesonde visgereg maak of lekker peppermint crisp tert. Sy is die eienaar van die Ashton John Privaatskool in Klerksdorp.
TASTY TUNA FOR A LEAN JANUARY
Oh, those New Year’s resolutions! Saving more, getting more exercise and eating more healthily… Well, with saving and exercise you are left to your own devices; With eating more healthily, we might be able to assist. For our first visit to the TambutiKitchen for this year, we have multi-award winning chef, Johann Ludick of Under the Cherry Blossom preparing a magnificent Yellowfin Tuna with orange segments, Rocket and citrus dressing.
Tuna is renowned for its health benefits. It’s an excellent source of vitamin B12 and the high levels of omega-3 fatty acids may help to reduce LDL (the bad) cholesterol and omega-6 fatty acids that can accumulate inside arteries.
Tuna is also one of the best dietary sources of vitamin D, as well as of Selenium and Iodine. It has no trans fat and 0% carbohydrates – an absolute weightloss dream food! Under the loving hands of chef Johann, it also turns into a meal fit for a king. To make Johann’s Yellowfin Tuna with orange segments, Rocket and citrus dressing, you will need:
A SMOKED SNOEK PATE STARTER FOR CHRISTMAS
Few people have not already decided on the menus for their Christmas dinner which is no more than three weeks away. Chances are that you will be serving a hot and “heavy” traditional Christmas dinner and because Christmas day usually comes on a hot time of the year, you might consider something lighter as a starter.
May we suggest this delectable snoek pate which was prepared for us by Lerato Mthimkulu of Rustenburg’s Cooking Academy just over a week ago?
During the past number of weeks you might have noticed students of the Rustenburg Cooking Academy regularly featuring in our “What’s Cooking?” articles. If you or your children are interested in a career in the dining or accommodation industry, don’t hesitate to give the Rustenburg Cooking Academy a call.
This is how Lerato prepared her starter:
HANNON SE "RICH MAN POOR MAN" VOORGEREGGIES...
Braaivleis, biltong, soettand-nagereg, "koek of tert, dik" vriende-hoofgereg en sommer net bederfies tussen vriende en families... Dit is van die spesialiteite wat nou al amper sewe of agt jaar gereeld op die spyskaart is in Rustenburg Herald se weeklikse "Raak die 'klits' kwyt"-rubriek. Ons is die afgelope drie vier weke ver met ons nuwe reeks waarin eetgoed wat as etnies-kultureel-tradisioneel geklassifiseer word, smaakvol opgedis word.
Vandeesweek het ons 'n spesiale verrassing. Baie Rustenburgers weet nou al dat Kyknet se gefaamde Glam Guru - Hannon Bothma - nou al feitlik geruime tyd 'n "Rustenburger" is. Die werklikheid is dat Hannon se pa (Bottie) die afgelope paar jaar 'n inwoner van die Platinstad is en dat Hannon so gereeld as wat sy baie besige program toelaat, kom kuier en daarom dikwels in groot inkoopsentrums gesien word. Hannon se sus en haar manlief woon toevallig ook in Rustenburg en daarom dat die Bothmas besluit het dat pa Bottie sy silwerjare hier in Rustenburg in die skaduwees van die Magaliesberg kom geniet...
Maar ja, terug ons kook. Ons kuier hierdie week saam met Hannon en pa Bottie in hulle lapa en Hannon maak vir ons een van sy gunsteling-voorgeregte. Ons noem dit Hannon se Rich Man Poor Man-voorgereg! Dit is baie maklik en word sommer in 'n japtrap aanmekaar geslaan. Hannon verduidelik die resep sommer so uit die kop terwyl hy met die mes in die een hand en die glas in die ander kuier...
STEFAANS SE VIS MET SUURROOM
Stefaans Coetzee is deesdae ‘n skrywer en resensent en word ook gehoor op die gemeenskapsradiostasie Life FM wat vanaf Klerksdorp uitsaai. Hy is nie regtig ‘n bobaaskok nie en hou eerder van maklike pasta of braaivleis. Hierdie stokvisgereg is lekker vir afwisseling.
VARS VISSIE
Ja ons weet, in die bittere winterkoue van die afgelope week en veral die naweek was visgeregte waarskynlik nie hoog op ons bosvelders se spyskaarte nie. In hierdie stadium van die seisoen is dit mos maar so dat ‘mens iets warms in die hol kol op die maag wil hê en geregte soos sop, pasta, bobotie en so meer is prominent op die inkopielys.
Maar gelukkig weet ons dat die winter nie vir altyd hou nie en dat mense binne ‘n kwessie van ‘n paar weke weer oor die Rustenburg-son sal kla. My voormalige baas het altyd gesê dat hy geen werklike rede nodig het om ‘n vuurtjie aan te pak nie, maar dat daar nie veel dinge lekkerder as ‘n smaaklike seekossie is nie. Pellie Grobler is iemand wat al diep spore in Rustenburg getrap het en wat oor die afgelope klompie jaar ‘n wye draai by hotelskole, vooraanstaande restaurante en die internasionale gasvryheidsbedryf gegooi het. Pellie is die afgelope tyd “executive chef” by die gewilde Hunters Rest Hotel net buite Rustenburg en bedien ons vandeesweek met ‘n pan-“geskroeide” Dorado – (pan seared) met ‘n “beurre blanc” sousie…
TUNAGEREG
Ja, dit was snikkend warm, ons het dit die pasafgelope Kersvakansie weer gesien. Die kraaie het behoorlik gegaap en van die Suid-Afrikaanse Weerdiens se aanvanklike voorspelling dat ons vanjaar ‘n nat Kersfees gaan beleef, het werklik nie veel gekom nie. Op dae soos hierdie kan ‘n mens nie help om te wonder waar Suid-Afrikaners aan die idee kom om op Kersdag of Nuwejaar groot hoeveelhede warm kos en allerlei swaar geregte voor te sit nie. Dit kom soos baie ander gewoontes seker ook maar van Europa af. Elk geval, elke ou maak seker maar soos hy wil...
In ons familie egter, is dit tradisie om ons vrouens op Kersdag net soos die res van ons lekker te laat rus en slegs koue kosse te bedien. Maar moenie ‘n fout maak nie – ons eet al te lekker en aan verskeidenheid en oorspronklikheid is daar hoegenaamd geen tekort nie…
Een van die geregte wat Kersfees, Nuwejaar of by enige ander feestelike geleentheid ‘n instelling op ons tafels geword het, is Wilma Insel se absoluut heerlike tunagereg. Wilma noem dit meer formeel “‘n Gestolde Tunaring” – in my beskeie opinie is dit egter niks anders as ‘n spoggerige gereg op sy eie nie. En dan sommer ‘n bietjie goeie raad. Moet tog nie nie weer hierdie trefferresep laat wegraak en oor ‘n week of wat skakel om te hoor van daai lekker “visresep” wat so en so gemaak het nie. Wilma se tunagereg behoort in hoofletters teen die kombuiskas of baie prominent in jou resepteboek gebêre te word. Jy sal dit werklik keer op keer gebruik… Wilma maak dit so:
WIT WYN & VANIELJE KINGKLIP
As iemand Rustenburg Herald se kookspan ooit daarvan beskuldig dat ons dalk te min visgeregte in hierdie reeks aanbied, sou ons dadelik erken – ja, die vis is min en die seekosgeregte kon werklik ook maar meer in die kollig wees...
Maar dan moet ons besef liewe lesers – Rustenburg is Bosveld-wêreld en waarskynlik loshande die meeste mense in hierdie ou geweste (amper sê ons Wes-Transvaal) is maar lief om ‘n vleisie op die kole te gooi en as dit dan nou werklik tyd is vir ‘n bietjie afwisseling, wel ja, dan moet vroulief maar ‘n vleisgereg in die kombuis opdis. Nie dat daar ooit iets met vleis verkeerd is nie, natuurlik. Maar as jy op ‘n kol dalk so ver gekom het om ‘n stukkie murgsag vis in jou bordjie te skep en die “vleisies” versigtig tussen die grate uitgesuig het, sal jy jou kop instemmend knik – op sy tyd bly die visdingetjie maar ‘n alte lekker happie. Die meeste van ons sal instem dat vis gerus maar meer gereeld op ons spyskaarte mag verskyn…
Kom ons wed jou jy dink dalk nou dat vis sommer hierdie naweek al ‘n goeie idée is? Indien wel, dan het Felecia Stieger en Martin Viljoen van Casa Bella (Wedding & Conference Centre) net die regte idee om vars vis regtig heerlik voor te sit. Felecia sê dat hierdie een van die geregte is wat gereeld by Casa Bella voorgesit word. (Onthou – Casa Bella spog ook met ‘n stylvolle gastehuis…) Felecia en Martin se Wit wyn & Vanielje Kingklip word so gemaak:
ROTARY CLUB RECIPE: RONNIE’S GERMAN SMOKED TROUT
For the past four to five weeks Rustenburg Herald has been a regular guest in the kitchens of the Rustenburg Rotary Club and no, this doesn't mean we've been going around in circles! On the contrary, we have enjoyed some excellent dishes from different parts of the world... Rotary is indeed an international organisation...
Our latest excursion has been to the house of Amanda and Mike Agathagelou where we've met our hosts and also Ronnie and Jenny Schild, Mike and Wilma Lig and Club President Johan Krugel who unfortunately got held up but was represented by his wife - Angela. Everyone in Rustenburg knows Ronnie Schild - right? Well, perhaps not everyone - but did you also know that Ronnie is absolutely crazy about trout fishing? So therefore Ronnie appropriately prepares smoked trout which is complimented by Wilma and Mike Lig's Yorkshire "Pudding" which is in fact a dish rather than a pudding. For those who love fish but who have never tasted trout - well, it's absolutely divine... Here's how you go about...
MAALTYD EN BEDERFIE IN ‘N KITS
As ‘n mens op ‘n plaas/plot/wegkruipplekkie in die pragtige Buffelspoortvallei woon en jy het drie ywerige spruite wat jou met al jou takies in die huis kan help, het jy baie om voor dankbaar te wees. Maar aan die ander kant, as jy ‘n sogenaamde “home schooler” is en die kinders se skoolwerk en –vordering baie van jou tyd in beslag neem, het jy dalk nie ‘n ander keuse as om die kroos in die werk te steek nie. Rina du Plessis en haar dogter (Carla) was einde verlede jaar die algehele wenners van die Bloubessiefees (ook in die Buffelspoortvallei) se kook- en bakkompetisie.
Vir hierdie kosmaakkuier van ons, het sy al drie kinders ingespan en hulle maak “kitsery”.
DIS SNOEKTYD ...IN DIE KAAP!
Met die rugby van die afgelope naweek ‘n volwaardighede weskus/ooskus-afêre kon ons nie die versoeking weerstaan om te wonder wanneer laas ons ‘n lekker vars snoek op die kole gebraai het nie. Oor die afgelope naweek was snoek en patats ongetwyfeld die inding in die Kaap en in Natal het die manne sekerlik die seekos en kerrie laat les opsê - dit nou saam met al die ander goedjies wat met feesvieringe gepaard gaan natuurlik... Ons hoop dus jou span was aan die wenkant en met die wete dat die Curriebeker vanjaar êrens langs die kus slaap, lig ons ons glasies hoog op die wenspan! Maar terug na die snoekstorie...
Theo Groenewald is iemand wat sy snoek ken - as boorling van die Oos-Kaap (Port-Elizabeth) het Theo van kindsbeen af geleer hoe ‘n snoek gebraai moet word. Daar is letterlik so baie gewoontes, geheime en resepte vir snoekbraai as hengelstories - Theo het vir ons gewys (en laat proe) hoe hy geleer het om snoek te braai.
Nog voor jy vuurmaak en die wyntjie skink, moet jy eers seker maak van jou bestanddele en jou snoekie se marinade-sousie... Theo glo onverbiddellik aan sy knoffel en atjar-kombinasie met ‘n tikkie suurlemoensap en ‘n paar kruie. Sy bestanddele lyk so: