19
Sun, May

As dit oor rugby gaan, hou ons nie van die Italianers nie. Maar wanneer dit by kos kom, is ons hulle welwillend en amikaal. Wat pasta so heerlike wenner as gereg maak, is dat jy baie onbeholpe moet wees om pasta verkeerd gaar te maak.
En, met ‘n bietjie verbeelding, kan pasta ‘n ‘show stopper’ wees – ‘n pronkstuk wat jou huismense, of jou gaste behoorlik sal beïndruk. Dié week maak Marnus van Dyk, geen onbekende in die Tambutikombuis, só pastagereg wat vir jou volpunte sal verdien.

‘Spek’-tacular pasta 

Read more …DIÉ PASTA PROE NA MEER

Om Johann Ludick se skielike afsterwe verlede week as ‘n skok te beskryf, begin nie eens om die impak van sy dood te beskryf nie. Deur die afgelope paar jaar het Johann ‘n dierbare vriend geword en ook ‘n gewaardeerde medewerker van die Rustenburg Herald. Johann was een van daardie mense wat jou dag opgehelder het deur bloot te glimlag. Die ondeunde vonkel in sy oë was nooit te ver nie. Maar wanneer dit by kombuissake gekom het, was Johann ernstig en toegewyd. Jy kon op hom reken om altyd met iets nuuts, opwindends en treffend vorendag te kom. Die geregte wat hy vir Tambuti Kombuis voorberei het, was altyd uitsonderlik en het mense aan die praat – en aan die kook – gehad.  Wat ‘n voorreg om hierdie uitsonderlike mens te kon ken – al was dit vir so hopeloos te kort tydjie. Johann, jou menswees, jou vreugde en jou vriendelikheid sal ons almal wat met jou te doene gehad het bybly. Jou geliefdes en vriende is dankbaar vir die vele mooi herinneringe wat hulle van jou kan oorhou. Die groentelasagna wat ons dié week plaas, het Johann voorberei terwyl ek by hom gekuier het twee dae voor hy in die hospitaal opgeneem is. 

Read more …‘N LAASTE KUIER BY JOHANN

Thandi Masawe het nog altyd daarvan gedroom om ‘n sjef te word. Sy het van kleintyd af ‘n liefde vir kosmaak en onthaal en geniet dit om vir haar man en kinders kos voor te berei. Sy bly in Jouberton waar sy grootgeword het.

ALFREDO

Deur Thandi Masawe

Genoeg vir vier
Bestanddele:
• 20 ml olyfolie
• 1 ui, fyngekap
• 2 knoffelhuisies, fyngekap

Read more …EASY ALFREDO

Ons het in die verlede by geleentheid al die voorreg gehad om saam met ‘n regte Portugese familie om die tafel te sit en te smul aan die disse met gewoonlik ‘n “skerp” smaak waarvan dié mense hou. Vis is altyd in groot aanvraag onder die Portugese gemeenskap. Maar nie vandag nie.
Vandag kuier ons saam met Nina Chadinha, ‘n jong aspirant-modelletjie van R&B Models en Renay Beukes, eienaar van die agentskap en ‘n voormalige wenner van die Mej Rustenburg Herald-kompetisie in die kombuis terwyl daar vir ons ‘n eenvoudige maar gewilde Portugese gereg voorberei word.
Nina is dalk meer as ‘n aspirant-model - sy spog reeds op jong ouderdom met ‘n rits skoonheidstitels agter haar naam.
Sy was onder meer die algehele wenner van Miss Orange Blossom 2019, die Mej Boerenooi-kompetisie, Mej Mooinooi-titel en is ook pas gekroon as Mej Buffelspoort in die ouderdomsgroep 10 – 12 jaar. Maar terug na ons kos – Nina en Renay maak Portugese spaghetti…

Read more …PORTUGESE CHORIZO- WORSIE EN SPAGHETTI

In verlede week se uitgawe van Raak die klits kwyt het ons ietwat uitgebrei oor geregte soos Pizza wat tipies Italiaans is en in slegs ‘n paar jaar – veral na die Italiaanse diaspora tot ‘n Amerikaanse en daarna, internasionale gunstelinggereg ontwikkel het. Daar is min mense wat vandag nie van pizza hou nie en elke tweede persoon het boonop sy eie weergawe ontwikkel. 
Nog ‘n Italiaanse gereg wat wêreldwyd gewild en suksesvol aangebied word, is pasta. Daar is letterlik nie ‘n einde aan die verskeidenheid pastas wat elke dag regoor die wêreld voorgesit word nie en dit is seker die gereg wat by uitstek vir sy gesondheidsvoordele bekend geword het. Hoewel die winter nou seker amptelik iets van die verlede is, is daar geen rede hoekom pasta nie regdeur die jaar gemaak kan word nie. Wie gee in elk geval om as jy ‘n pasta-mens is? 
Vandeesweek sit ons by Chantal Oosthuizen en Chere-lee Beukes aan vir ‘n lekker romerige hoender & spinasiepasta wat die monde behoorlik laat water. Jy maak dit soos volg:

Read more …ROMERIGE HOENDER & SPINASIEPASTA

Pizza and Pasta are two Italian dishes that have a tremendous following throughout the world and one needs as little introduction as the other. It seems that the Italians really have a knack for coming up with great food, great wine, great cars (and some might even say great women?). Fortunately, it also comes in hundreds of variations! In the kitchen of Marelize Nel this week, we are preparing Beefy Shells – Marelize’s own variety! This is how she goes about.

Ingredients:

2 x Onions
3 x Tomatoes
½ (each) green, red and yellow bell peppers
Crushed garlic

Read more …PICK YOU PASTA PERFECTLY EVERY TIME!

Sjoe, maar is die lewe van vandag nie gejaagd nie? As ons kinders en jong volwassenes nie spook met skoolwerk of na-uurse aktiwiteie (wat nog te sê van eksamens?) nie, dan moet ons buitemuurse aktiwiteite natuurlik ook inval by ons besige lewenstyl. Eldunique du Plessis (16) van Mooinooi is ‘n jong model wat nie net hoop om opgang in die wêreld van die kollig te maak nie, maar oor naweke skuif sy sommer maklik agter die stuur van ‘n haastige versnel-renmotor in om nog rekords te probeer jaag.
Die afgelope naweek het Eldunique nog ‘n skoonheidstitel by haar modelprestasies gevoeg toe sy as algehele wenner van die Mej Buffelspoortkarnaval aangewys is.
Naweke egter is Eldunique saam met haar pa (Duppie) ‘n geesdriftige deelnemer aan motor-versnelrenne (waaroor ons binnekort meer gaan berig).
Vir hierdie uitgawe egter, skuif sy agter die kospotte in en ewe haastig maak sy ‘n heerlike potjie pasta met gesmelte kaas en ‘n mengelslaai wat nie te veel tyd in beslag neem nie, maar haar terselfdertyd genoeg krag gee om die pas van tuisonderrig, motorwedrenne en die loopplank vol te hou.

Read more …ONS MAAK HAASTIGE PASTA – BASTA!

Nou ja, vir die Italianers hoef jy niks van pasta of ‘n “pastatjie” te vertel nie – nooit nie! Maar natuurlik van oordadigheid ook nie..? 
Hier in Rustenburg waar ons nou gevaarlik naby aan die einde van Januarie trek, moet almal seker (hopelik ander ook?) na regte randrekker-geregte op soek wees waarmee die gesin aan die gang gehou kan word totdat die spreekwoordelike maandeinde-spook darem weer loop. (Kollega Christelle sê die maand is so lank – verlede jaar hierdie tyd was dit al Maart!)
Maar terug na die pastatjie – die Italianers het ‘n pastatjie wat hulle “Pastitsio” noem. Om dit behoorlik te doen is ‘n taamlike mondvol – maar hier einde Januarie maak ons Heleen Verster se vinnige weergawe van Pastitsio – lekker vinnig, nie duur nie en uiters “effektief”! Boonop so maklik soos val uit ‘n boom uit…

Read more …HELEEN SE VINNIGE “PASTITSIO”

‘n Fout. ‘n Groot fout; dis wat dit is om ‘n sjef te vra om ‘n gereg voor te berei met bestanddele wat almal in hul koskaste het. Want wat ‘n sjef in sy kombuis se rakke het, en wat die gewone sterfling in sy kaste het is twee baie verskillende goed. Maar dié week het sjef Pieter Germishuys sekerlik ‘n wonder verrig! Die gereg wat hy saam met sy Afloskombuis-trawante – Tiaan Visser en Marnus van Dyk - geskep het, kom baie naby aan maklik genoeg dat meeste mense dit sal kan maak.Dié heerlike gereg het Pieter, Tiaan en Marnus met ‘n picante voorgereg, bestaande uit papierdun salami, radys, wortel en geroosterde mango, asook ‘n kraakvars mengelslaai bedien. Hier is die resep vir dié kêrels wat kan kook se Tagliatelle met ‘n romerige knoffel, sampioen, Peppadew en aspersiesous, afgerond met bros uie en parmesaankaas.

Read more …DIÉ KÊRELS KOOK VIR TV, EN VIR ONS

Ja kyk, die winter kom vinnig nader en dit is sekerlik hoog tyd dat Rustenburgers hulself ‘n bietjie instudeer soos die mense sê in die maak van eg Italiaanse of sommer net “Suid-Afrikaanse” pasta as jy nie vol eksotiese vieterjasies is nie. Maar laat ons eers verduidelik hoe ons by hierdie “kook” uitgekom het. Skoonsus vertel van ‘n bekende (en mooie) dame in Rustenburgse skoonheidskringe – iemand wat in hare spesialiseer. Juanita du Plessis (nie, nie daai een nie…) is nie net tweetalig nie, maar ook “tweehandig”. Met ander woorde – sy het twee “regterhande”, of nee, ons bedoel twee “linkerhande”, of nee, ag toemaar, los dit maar… Wat ons eintlik probeer sê is dat sy ewe bedrewe met die haardroeër en borsel in albei hande is, of in enige van die twee hande is… of, ag nee, hier gaan ons al weer... Met die gevolg dat sy albei kante van die kop kan blaas, borsel, kam en krul terwyl sy voor en agter jou staan of as jy dan nou wil, dat sy die voor en agterkant van die kop kan blaas, kam en krul terwyl sy links of regs van jou staan. Ja, dit is omtrent raak opgesom (sjoe, hyg……) 
Elk geval, dit het vir skoonsus laat wonder hoe bedrewe Juanita dalk agter ‘n oond/stoof kan wees as sy hier in die salon so kan raakvat. Ons het ons nie twee keer laat nooi nie en kuier vandag in Juanita se kombuis terwyl sy en haar twee oulike meisiekinders vir ons Alfredo (‘n eg Italiaanse pastagereg) maak. Uiteindelik het ons so lekker met die meisiekinders, die kat en die vet varkie in die erf agter die plaashuis gesels en gespeel dat ons skoon vergeet het om vir Juanita dop te hou om te sien hoeveel keer sy met die linker- of die regterhand in die kastrolle woeker. Maar ja, die pasta smaak vorentoe met of sonder ‘n broodjie en Juanita sê sy het ook ‘n einde-van-die-maand-weergawe (nee, nie net die broodjie nie…)

Read more …ALFREDO A LA JUANITA

Van al die geregte in die wêreld is daar sekerlik nie een wat soveel verskillende variasies het as die immergewilde pasta-gereg nie. Of is daar? Nou dat ek daaraan dink, ek dink die slim mense wat die wêreld se resepte- en kookboeke skryf het dalk nog nie heeltemal van Suid-Afrikaanse potjie gehoor nie. Hierdie is nou letterlik 'n gereg waarvan daar sommer in Suid-Afrika al reeds 'n rits "internasionale variasies" bestaan. Elke kultuur het maar sy eie manier van kosmaak en ja, hier is seker nie 'n gereg wat elke dag deur soveel verskillende mense geëet word nie.
Maar pasta kom beslis naby - net soos potjie "kom" pasta ook in eindelose variasies en elke ou maak sy pasta op sy eie "unieke" manier. En wie se pasta kan nou lekkerder wees as daardie geheime resep wat vroulief of jyself sommer 'n paar keer elke maand uit die kop "haal"? Maar mense leer by mekaar en op dié manier word jou "eie" pasta eintlik al hoe beter. Daarom dat die Rotary-mense in vandeesweek se uitgawe hul pastagereg "Plagiaat-pasta" gedoop het. Dit beteken dat hulle tot op hede by voorslag-kokke afgekyk het en 'n hele paar idees en gedagtes ryker geword het.

Read more …ROTARIËRS SE PLAGIAAT-PASTA

Die vakansie is verbei en dit is tyd om die nuwe jaar te begin. ‘n Nuwe jaar vol uitdagings en ook geleenthede. Veral wanneer dit kom by besonderse kos maak en uit die boks dink. 
Soos byvoorbeeld om hoender en spek te meng saam met pasta om ‘n heerlike vinnige gereg vir die hele gesin te maak.
Stella en Chris van Rhyn van die Rustenburg Herald het hierdie week presies hierdie gereg vir die Herald voorbery – ‘n smaaklike ete om die jaar van 2018 af te skop. 
Hierdie resep is ‘n wenner veral wanneer hy vir ‘n paar uur of selfs oornag in die yskas gestaan het. 
En, gegewe die hitte, kan ons almal doen met ‘n bietjie kouer kos! 

Read more …STELLA EN CHRIS SE SPEK EN HOENDER PASTAGEREG
Page 1 of 2