19
Sun, May

Here at Rustenburg Herald’s “Cooking Pages” we do get requests from time to time for recipes in English. And yes, from time to time we oblige. No honestly, our policy simply is that we entertain the language that our hosts prefer and there is no reason that recipes should be in Afrikaans only. This week for instance, we are using a superb recipe by Ms Lucia van Zyl of the Derby branch of the Women’s Agricultural Association. What distinguishes this recipe, is that it was chosen by sugar giant - Huletts South Africa - to be included in a special edition of recipes from WAA in the Platinum region in which of course, sugar was used as an ingredient or sweetener.

Anyway - What Lucia has prepared for us is not an ordinary dish but somewhat of a “delicatessen” as some would call it - especially those who love their chutneys, chilli peppers and such. Lucia’s treat is bottled Pear and Green Pepper Pickles - really delightful with anything that goes with meat, or as a side dish or salad for those who have an acquired taste. “It is not too strong and definitely won’t spoil the rest of your meal and if you do it right - also not to difficult to make”, comments Lucia. You do it like this...

Read more …PEAR AND GREEN PEPPER PICKLES

In vandeesweek se "raak die 'klits' kwyt" het ons weer 'n ietsie vir die gesondheidsbewustes onder ons. Ja nee, ons kan darem nie week-vir-week 'n ietsie lekkers en boonop ook "heerlike" vetmaakgoed vir ons mense voorsit nie. Goeie nuus - ja, a la Tim Noakes - dit is ook 'n Banting-resep - iets wat in die laaste tyd letterlik op almal se lippe is.

Vir hierdie lekker gesonde resep klop ons aan by buurvrou - Koeks van Graan - en sy en haar oogappel Michael - slaan vir ons hierdie gesonde en maklike dis aanmekaar. En net om seker te maak dat die wêreld darem nie net vervelig of gesond is nie, is daar ook twee lekker worsies ("bangers") in jou bordjie.

In Engels heet die resep: "Califlower tabbouleh salad" - 'n tabbouleh is oorpsornklik 'n Arabiese vegetariese dis (soms 'n slaai) wat tradisioneel van tamaties, pietersielie, kruisement en uie gemaak word. Koeks en Michael maak dit so:

Read more …ONS KRAP IN KOEKS VAN GRAAN SE SLAAI

Goed, goed, ons weet die meeste van ons mense wil in hierdie stadium (op die uiterste vir die volgende week of twee, dalk drie...) niks van kos, lekkergoed, soetgoed, gaskoeldrank, koeke, terte en tipiese Suid-Afrikaanse vetmaakbederfies weet nie. So tradisioneel soos vrugtekoek vir Kersfees, so is dit seker nou al tradisie dat Suid-Afrikaneers elke jaar vir die eerste klompie weke van elke nuwe jaar op dieet is. Almal is behoorlik keelvol vir die oordadigheid wat in die pasafgelope feesseisoen grotendeels aan die orde van die dag (en nag) was. 

Bowendien is dit die afgelope klompie weke al so warm dat geen mens dit in 'n warm kombuis wil waag nie, so nee, ons sal julle nie kwalik neem as julle dalk met geligte wenkbroue na ons kookrubriek loer nie. Daarom dat ons dit goedgedink het om ons lesers te verras met 'n vars, verfrissende slaai wat jy in jou dag des lewens nie gedink het is moontlik nie. Al gehoor van "broodslaai"? Ja, jy't reg gehoor - broodslaai - kan jy jou indink dat die lekkerste slaai ooit uit 'n brood kom en dat dit selfs lekkerder as rysslaai of die immergewilde aartappelslaai is?
Ja, ons wou dit ook nie glo nie, maar glo ons vry - 'n lekkerder slaai as broodslaai sal jy nie maklik op jou tafel kry nie - ongelukkig egter, ietwat anders as in die geval van aartappelslaai, verg die broodslaai nogal heelwat handewerk en 'n bietjie meer moeite, maar daar is geen twyel dat die opregte komplimente aan jou etenstafel die bietjie ekstra moeite dubbel en dwars die moeite werd sal maak nie.
Vir die wat wonder - hoewel nie heeltemal onbekend nie, het broodslaai onder die "afgelope" generasie so ietwat in onbruik verval - miskien omdat ons mense deesdae meer op die uitkyk is vir goed wat verbruikersvriendelik is - kitsoplossings en -metodes is mos die wagwoord. Nouja, wyle mev Cecile Kemp, oudste suster van mev Orpa Boonzaaier van Rustenburg en ouma van Loulené Jacobs, was 'n huishoud(des)kundige by uitstek wat al twee gesogte resepteboeke gepubliseer het. Haar broodslaairesep is ongetwyfeld 'n treffer en haar kleindogter (Loulené) het dit oor die pasafgelope kersvakansie vir tydens 'n familie-ete vir ons voorgesit. 'n Mens maak dit so:

Read more …DIE LEKKERSTE SLAAI OOIT KOM UIT 'N BROOD

Wie van ons hou nie daarvan om die karavaan of die 4x4 (en) die tent te pak en die bos in te vaar nie? Vir loshande seker die meeste Suid-Afrikaners bly die “bos” maar ‘n idilliese plek waarvan ons droom maande voor daar gepak moet word of waaroor ons heimwee het selfs jare nadat jy jou gunstelingplek se stof van jou stapstewels geskop het… En dan is dit maar weer terug kantoor toe… 
Vir sommiges egter, hou die droom ‘n bietjie langer. Twee Rustenburgers wat hulle onder hierdie gelukkiges bevind, is die baie bekende Kiep en Paula le Grangé van Bundu (Safaris) & Outdoor. Kiep is vir jare reeds bekend as toerleier van opwindende safaris na eksotiese Afrikabestemmings soos Botswana en Namibië en gaste wat al saam met die Le Grangés om ‘n laatnagvuur gesit het, getuig sommer maklik dat hulle hul wortels onder ‘n groot ou Kremetartboom êrens in suidelike Afrika gevind het... Maar terug na die kookpotte, ja, uiteraard is Kiep en Paula ook bekend vir die heerlike boskos-etes waarop hulle toeriste in die veld trakteer. Maar nee, ons gaan nie vandag vir Rustenburgers vertel hoe om ‘n hoofgereg soos ‘n vleissnit of dergliks in die veld voor te berei nie – dit doen ons volgende week.

Read more …BOSKOS OP SY BESTE – KIEP EN PAULA SE BOSGEHEIME

Is dit nie vreemd hoe die seisoene (en die reënweer) besig is om truuks op ons te trek nie? Verlede week nog wou ons hier in Rustenburg dood van die hitte en vir weke indien nie maande nie, kon ons nie wag dat die “regte” reën waarvan die Suid-Afrikaanse Weerdiens vroeër gepraat het, moet kom nie… Noudat party van ons feitlik klaar moed opgegee het dat vanjaar nie ‘n goeie reënjaar gaan wees nie en dat ons dalk nog tot diep in die winter gaan warm kry, is daar skielik ‘n lafenissie in die lug met ‘n ligte buitjie so elke nou en dan. Dit klink na ‘n lang storie maar dit is eintlik hoe ons by hierdie ligte, “koel” biltongslaai en ‘n sjokoladeverrassing uitgekom het. Nee wat, met die kwik so naby aan die rooi oor die afgelope maande, is die braaivleisvuur nie eintlik ‘n lekker plek nie. Sanet Goosen van die NG Kerk Proteapark en haar dogter (Lara – 12) span vandeesweek saam en het vir ons hierdie spyskaart saamgestel teen die agtergrond van die versengende hitte van die afgelope klompie maande. Miskien is hierdie naweek net die regte tyd om Sanet en Lara se spyskaart op die proef te stel – hulle maak dit so:

Read more …BILTONGSLAAI & SJOKOLADEVERRASINGS

Maar ja, dit sal lekker wees as Suid-Afrikaanse rugby eendag weer teen net vyftien man op die veld hoef te speel en nie altyd ‘n ogie op die “ref” ook moet hou nie. Elk geval - nog skaars is die winter verby of die kraaie gaap al weer. Kan jy glo - net verlede naweek waai die winde die wit waks uit ons uit en ‘n dag of twee later styg die kwik tot by 37°C. Daar is werklik geen lente in Suid-Afrika nie. 
Daarom dan hierdie week ‘n verrassend-lekker Somerslaai wat ‘n ou Rustenburger Adri Jacobs (Van Vuuren) vir ons maak. Adri is na ‘n baie lang afwesigheid weer terug in Rustenburg nadat sy vir 30 jaar ‘n inwoner van Klerksdorp was. Sy is by uitstek ‘n netbal-afrigter en was onder meer afrigter van die Hoërskole Wesvalia en Goudkop se netbalspanne. In Rustenburg was Adri verlede jaar as “buite-afrigter” by die Hoërskool Rustenburg betrokke en hier het haar span as ligawenners geëindig en daarna na Singapoer getoer waar hulle ook goed van hulself rekenskap gegee het. By laerskole en kleuterskole is Adri gewild as Playball-afrigter... Adri is die oudste suster van ewe-bekende Rustenburgers Jannaman van Vuuren en Lindie Viviers en sy is getroud met Jakes Jacobs. Maar genoeg van die familie - Adri maak vir ons ‘n maklike, eenvoudige en uiters gesonde somerslaai uit ‘n ietwat rare kombinasie van vrugte en lekkergoed. Op ‘n warm dag is die somerslaai heerlik saam met gebraaide hoender - of as jy dan nou wil - ‘n stukkie gebraaide wors...

Read more …ADRI SE SOMERSLAAI - NEE, NIE “WALLABIES” NIE...

This week we are cooking – without turning on any kind of stove. What is more, you can prepare this dish, wow your friends, curb the calories, and not break your budget. In short, the Mr Darcy of Salads – just perfect. The man in the kitchen to prepare this delectable Crispy Asian salad with spicy cheese and a cucumber consommé is multi-award winning chef, Johann Ludick of Under the Cherry Blossom. Start to finish, it will take less than an hour to prepare. Here are your three steps: Crispy Asian salad with spicy cheese and a cucumber consommé

Ingredients:
4 x salad spring onions
2 x spring onion
2 x bunch bok choi (Chinese cabbage)

Read more …A SALAD TO BEAT JANUWORRY!

Agri-Pulse-Vryburg – Goeie kos het meer waarde wanneer dit saam met goeie geselskap geniet word. Dié maand het Agri-Pulse geselligheid as hoofdis op die spyskaart, gevolg deur `n heerlike Beesvleis Wellington met Pampoentert en Broccoli slaai, iets verfrissend vir die keel en `n vinnige, maar heerlike nagereg.

`n Vriendekring van Vryburg het ons onlangs ingenooi en gewys hoe so `n maaltyd gehoorlik voorgesit en geniet moet word.
Sammy van den Berg oudleerder van Oranje Meisies in Bloemfontein, met behulp van Tarryn Loock, oudleerder van die Hoërskool Vryburg, berei `n Beesvleis Wellington met `n Rooiwynsous voor.  `n Happie Pampoentert vergesel dié dis.  Om die bord meer kleur te gee, het Marica Hough, oudleerder van `n Hoërskool in Jan Kempdorp, `n heerlike Broccoli slaai bedien. Tarryn weer met behulp van Sammy maak `n verfrissende drinkie genaamd ‘Blush’ gevolg deur Wessel van Wyk, oudleerder van die Hoërskool Lichtenburg, en Hendriette Fincham, oudleerder van die Hoërskool Stella, met sjokolade, roomys en Amarula

Broccoli slaai

Read more …SIT AAN EN GENIET

In vandeesmaand se kookrubriek stel ons ons landbouvroue voor aan ‘n egte Italiaanse slaai (Panzanellaslaai) wat ‘n voorslagkok – Lunel Klopper van
“The Professional Cooking Academy” in Noordwes vir ons voorberei. Hierdie slaai is as’t ware ‘n maaltyd op sy eie, maar soos dit ‘n goeie “boervrou” betaam, bedien sy dit saam met ‘n heerlike “rib-eye” biefstuk wat ons manne heeltemal tevrede sal laat.

Read more …PANZANELLASLAAI MET ‘N LEKKER BOEREBIEFSTUK