Sop is nie net vir siek mense nie. Hendrik Coetzer van Stilfontein het uit blote nuuskierigheid die resep vir tamatiesop probeer en maak dit nou gereeld. Sop kan lekker wees. Dié sop, spesiaal met die krakerige broodjies wat hy saam met dit maak, is iets besonders wat hy vinnig winteraande aanmekaar slaan terwyl almal om die kombuistafel kuier.
GROENTESOP VIR DIE WINTER
Margaret van Heerden is ‘n raakvatvrou wat nie kan stilsit nie. Sy is betrokke by haar kerk waar een van haar pligte die organiseerder van spyseniering is. Sy is verder gewild as ‘n spysenier by plaaslike skole en doen alles van ‘n braai en slaaie tot ‘n aansitete. Sy het haar self leer kosmaak.
HARISSA-HOENDER-EN-PAMPOENSOP
Herman Lensing is ‘n bekende kosskrywer en deel graag sy resep vir harissa-hoender-en-pampoensop.Dit het ‘n heerlike meditereense geur en is vinnig gaar. Die lekkerste van kosmaak vir hom is die kuier om die kospotte.
Deur Herman Lensing
Bestanddele:
• 45 ml olyfolie
• 2 knoffelhuisies, fyngekap
• 250 g pampoen, in blokkies gesny
• 30 ml gerookte paprika
• 45 ml harissapasta (te koop in byna elke supermark)
MOSSELSOP-POTJIE
Vir ons jongste uitgawe van “Raak die ‘klits’ kwyt” was Rustenburg Herald bevoorreg om oor die langnaweek (die pasafgelope een) by Hodge Podge Lodge Backpackers digby Olifantsnekdam in te loer vir ‘n genoeglike kuiertjie. Hier teen die hange van die Magaliesberg en die rustige gekabbel van die dam se oewer net ‘n hanetreetjie in die agtergrond, het ons in die geselskap van die Keyserfamilie rondom ‘n vuurtjie gaan sit om te sien hoe ‘n mosselsop-potjie (een van Hodge Podge Lodge se gunstelingsgeregte) voorberei word. Daarna was ons ook so gelukkig om met ‘n stukkie tuisgebakte bruinbrood en ‘n skeppie smullekker mosselsop by ‘n buitelug-tafeltjie (nog steeds by die vuur) aan te sit en ons glasies hoog te lig en te geniet.
Hodge Podge Lodge Backpackers bied basies “privaat-akkommodasie” in egte bosveld-gasvryheid en jy kan met niks of sommer net jou slaapsak daar aankom as jy wil. Die Keysers is bekend vir die geselligheid van hul vuurtjies (waar al hul etes voorberei word) en as jou magie lekker vol is, kan jy in jou houthutjie (eintlik ‘n chalet, maar so knus soos daardie spreekwoordelike huisie in die berge) gaan opkrul vir ‘n bosveldslapie om eers met sonopkoms die volgende oggend deur die voëls wakkergeroep te word. Hodge Podge Lodge is maar 12 km vanaf die Waterfall Mall en feitlik direk oorkant die Olifantsnekdam.
Nouja, kyk nou net hoe maklik dwaal ‘n mens af – geen wonder die bosveld is so berug vir sy bekoring nie… Ons wil eintlik by die Keyserfamilie se mosselsop-potjie uitkom – dit word só gemaak:
GEURIGE BILTONG- EN KAASSOP
Mense wat die afgelope naweek met hul koue voete onder die kombersies gesit en rugby kyk het (of sommer net eenvoudig koud gekry het) het seker al gewonder hoekom ons al so "diep" dié winter in nog nie 'n lekker sopresep in ons weeklikse "Raak die 'klits' kwyt" opgedis het nie. Wel - ons wil amper sê liewers laat as nooit - minstens weet ons nou dat die winter inderdaad hier is - dus - hier is 'n sopresep wat jou beslis sal laat huis toe skryf of verlang... Jolene Fourie is 'n jong mamma wat weet hoe om 'n lekker wintersop aan te slaan.
Biltong- en kaassop klink dalk moeilik of ingewikkeld maar dit is glad nie die geval nie en boonop sal jy ryklik met komplimente beloon word wanneer jy hierdie sop aandra tafel toe. Jou gaste sal in elk geval lankal "snuf in die neus" gekry het dat hier iets groots besig is om op die stoof te gebeur.
Jolene maak haar Biltong- en Kaassop so:
HOENDERROOMSOP MET SPEK EN MIELIES
Bestanddele:
• 2 fyngekapte uie
• Klein pakkie gevriesde mielies
• 1 blik "sweetcorn"
• 500g bacon bits
• 2 pakkies hoenderroom soppoeier
• 500ml room
BUDGET BILTONGSOP
Orlando Taljaard woon nou in Australië, en mis verseker biltong. Hy het die resep met ons gedeel toe hy nog op Orkney gewoon het en dit was ‘n gunsteling in sy huishouding. Hy bedien dit graag met brood, kaas en nog biltong.