08
Sun, Sep

Zelia sing en bak met gemak...

In die Noordwes en Noord-Kaap (en die res van ons land) is daar baie mense met wonderlike talente – op verskillende terreine uiteraard.

Die meeste mense wat byvoorbeeld hier lees, is seker vanselfsprekend landbouers – dit is mense met die gawe van “groen vingers” soos die spreekwoord lui.

Vir ons jonges wat nie met die uitdrukking vertroud is nie – dit beteken jy kan letterlik enigiets (‘n plant of boom of blom of struik…) in die grond druk en dit groei asof dit die meeste liefde en aandag denkbaar kry.

Nouja, Zelia Harmse is ‘n jong dametjie van Noordwes van wie ons taamlik oortuig is daar nog baie gehoor gaan word. Zelia het geseënd met ‘n stem soos die spreekwoordelike nagtegaal (of engel as jy wil) en jy sal jou hande saamslaan as jy hoor watter gehalte stem, styl en volume daar uit daardie klein lyfie kom.

Maar meer oor Zelia se sang later – ons het Zelia en haar vriend Wynand nadergetrek om vir ons ‘n dis te demonstreer wat beloof om ewe veel byklank onder ons lesers te vind. Die paartjie is baie lief daarvoor om hierdie lekker happie te maak en ons het onlangs die voorreg gehad om self by hulle aan tafel te sit en te smul aan hierdie absoluut heerlike biltong en spek-tert.

Kliek HIER vir ‘n kort video oor Zelia en Wynand se heerlike Biltong- en spek-tert. 

As jy oor ‘n paar maande of dalk ‘n jaar of twee ‘n CD van Zelia op die rak raakloop, sal jy dadelik onthou dat dit die oulike meisie is wat jou aan daardie heerlike biltong- en bacon-tert voorgestel het – Zelia en Wynand maak dit so: Biltong- en bacon-tert...

Bestanddele
1 rol gekoopte skilferkors, ontdooi
1 koppie gerasperde Cheddarkaas
½ koppie nat of droë beesbiltong en pakkie “bits of bacon” (bros gebraai)
2 wiggies Fetakaas, gekrummel
2 lepels swartpeper
4 eiers, geklits
375ml room

Metode
Voer ‘n glasbak uit met die skilferkors. Sprinkel die Cheddarkaas op die bodem van die bak.
Bedek met die bacon en biltong en dan die Fetakaas. Strooi die swartpeper bo-oor. Meng die eiers en room en gooi stadig bo-oor. Besprinkel weer met ‘n halwe handjievol (of meer) Cheddarkaas oor en fyn biltong. Bak in oond teen 160 grade vir 55 tot 60 minute.

AgriPulse - Rustenburg - Daar is iets vertroostends omtrent ‘n pastei vir my; Iets wat amper eerder jou hart, as jou maag, vul.

Miskien lê dit in die assosiasie met kleintyd se gesinsetes om ‘n gesellige tafel.
Toe ek verlede week langs San le Roux se tafel in haar huislike eetkamer aansit en sy skep die geurige pastei op die bord, het ek meteens sommer na my ma verlang.
AgriPulse se kuier by San en Piet le Roux was om te gaan proe hoe dié raakvat vrou se haaspastei proe.
En almal wat die voorreg gehad het om ‘n happie te kon kry was dit eens: Dié pastei is uit die boonste rakke.
As jy dié stukkie goudbruin lekkerte vir jóú gesin wil voorberei, volg gerus San se resep.

So maak jy...

Read more …‘N STUKKIE KINDER-TYD OP ‘N BORD

Agri-Pulse-Vryburg – Gedurende Julie het ons pad gevat na die plaas Grand View in die rigting van Ganyesa.

Hier was gasvryheid, heerlik saamkuier en uitvra na moontlik bekende familielede aan die orde van die dag.
Jean-Mari Reyneke, Huishoudkundeonderwyseres by Tierkloof buite Vryburg, het ons voete onder ons uitgeslaan met haar heerlike spinasie-en-spek quiche.
Die ligte happie, wat ook as middagete voorgesit is, is `n bekende treffer vir baie in die Vryburg-omgewing.
`n Kleurvolle mengelslaai as bykos het die heerlike dis netjies afgerond.
Verder vertel die onnie en ook `n oudleerder van die Hoërskool Vryburg van haar liefde vir skoolhou, die plaaslewe en haar pragtige seuntjie, John-Ryan.

Spinasie-en-spek quiche

Bestanddele:
• 500g spinasie
• 500g sampioene
• 200g fetakaas
• 200 spek
• 6 groot eiers
• 250ml room
• 30ml koekmeel

Metode:
• Gooi die 500g spinasie in voedselverwerker.
• Haal uit wanneer die blare fyn is.
• Vooraf verhit die oond tot 180 °C.
• Voeg die sampioene en spek saam in `n pan en braai oor mediumhitte tot goudbruin.
• In `n mengbak, meng die gebraaide sampioene en spek saam met die feta kaas en spinasie.
• Voeg alles dan in `n oondvaste bak.
• Rasper of krummel nog feta kaas bo-oor die mengsel in die bak.
• Sit in die oond en bak vir 30 minute.