24
Sun, Nov

Hierdie resep is Marinda du Plessis se oumagrootjie s’n en is heerlik saam met ‘n agtermidddag koffietjie op die stoep. Die melktert is heerlik soet en maklik om te maak. Marinda hou van kook en bak en probeer graag nuwe resepte uit. Sy woon in Klerksdorp.

TRADISIONELE MELKTERT

Deur Marinda du Plessis

Read more …TRADISIONELE MELKTERT

Ek gaan nou oop kaarte speel: Ek het nog nooit in my hele lewe ‘n vlatert probeer maak nie. Die plan vir die tert het ontstaan nadat ‘n kollega verlede week verjaar het en ons met só tert kom bederf het. Maar het ek gesukkel om ‘n resep in die hande te kry! Ek het eindelik op een afgekom, maar dit so klein bietjie na my eie smaak aangepas. So klein bietjie raad: maak baie seker dat die vla heeltemal afgekoel is voor jy dit op die suurlemoenkondensmelklaag gooi. Indien dit nog warm is, gaan jy met ‘n loperige tert opgeskeep sit.

Bestanddele:

1l volroom Melk
80ml Suiker
200ml Vlapoeier
100ml Botter (gesmelt)

Read more …VLATERT IN ‘N JAPTRAP

Vir die jongklomp en diegene met die soettande is die slegte nuus ongetwyfeld seker maar die feit dat die luilekker vakansie iets van die verlede is en dat dit weer tyd is om vir die volgende kwartaal skouer aan die wiel te sit.

Teen die agtergrond van die heerlike happie wat ons in hierdie uitgawe van “Raak die ‘klits’ kwyt” voorsit, is dit vir baie mense ook glad nie goeie nuus dat die meeste heerlike warm somersdae reeds agter die rug is nie en dat ons mense een van die dae sal moet begin om die warmgoed en wolkomberse uit die kaste te pak nie. Wanneer die volgende vakansie aanbreek, sal die winter in volle swang wees en sal ons aspirant-kokke en uithaler-kosmakers met allerlei disse vorendag kom waarmee die winterkoue die skrik op die lyf gejaag kan word.

Maar ja, in dié stadium is dit nog maar net herfs en is daar darem nog ‘n paar warm dae wat voorlê. Braai- en rugbygeesdriftiges sal wys wees om die braaivure te stook terwyl daar nog tyd is voordat die winter in al sy “glorie” aanbreek. Ons wil ons winterkokke ook byvoorbaat versoek om die resepteboeke vroegtydig te raadpleeg en sommer nou al te besluit op ‘n gereg waarop u ons en u stadsgenote wil trakteer.

Read more …SOMERPOEDING

In what seems to be an unofficial series of quick-to-prepare and tasty pudding recipes, the Rustenburg Herald was treated to a peppermint crisp tart this week. The peppermint crisp tart, much like some of the recent recipes of these past few months is a great option when you need to quickly prepare a dessert for a group of people whom you are hosting.
When it comes to peppermint crisp tart, the sky truly is the limit. I am taken back to my own youth when my mother, an avid peppermint crisp fan, would sprinkle her peppermint crisp tarts with the original peppermint crisp chocolate: green peppermint flakes covered in milk chocolate.
This week the prefect girls of Riverside Private School at 155 Lleyd Street in Rustenburg prepared a perfect peppermint crisp tart for the Rustenburg Herald. Riverside Private School is currently in its 18th year of existence and is a fast growing school in Rustenburg. The school has vowed that this will not be its last appearance on this cooking page as it looks to encourage the learners to come up with new and exciting recipes.

Read more …RIVERSIDE’S PREFECTS’ PERFECT PEPPERMINT CRISP TART

Heelwat van Rustenburg se voorslag-vroue het die afgelope klompie maande minstens een of dalk twee tuis-koskursusse by Rustenburg se fynproewer – Pamela Mostert – bygewoon. Daar is geen twyfel dat kursusgangers sondermeer sal getuig hoe leersaam en interessant hierdie kursusse was nie. ‘n Vraag wat egter sommer so uit die bloute by ‘n mens opkom: Waarom sien ons nie meer van ons manne by hierdie kursusse nie?

Nadat Pamela ons by ‘n vorige kursus aan haar Hoenderborsie-lekkerte bekend gestel het, gaan ons vandeesweek werklik ‘n stukkie geskiedenis maak. Vir diegene onder ons wat hierdie komende kersgetyd in ouwêreldse styl en tradisie gaan onthaal – het Pamela vir ons ‘n oulike palet-verfrisser voorberei. Vir die mense wat nie elke dag met hierdie tipe van ding te doen kry nie – ‘n paletverfrisser (palet cleanser) is nogal ‘n elegante, stylvolle ding by groot onthale/belangrike geleenthede waar van die heerlikste disse deur van die beste sjefs voorgesit word. Dit word tussen die voorgereg en die hoofgereg bedien en presies soos die naam aandui help dit om jou palet te verfris sodat jou hoofgereg werklik voortreflik smaak...

Read more …PAMELA SE POMELO-GRANITA

Nee kyk, nie alles in die Vrouelandbou-unie (VLU) gaan oor gebak, gekook en gekonfyt nie hoor. Daar is ook ander allerbelangrike dinge soos kuns, voordrag, naaldwerk, mode-ontwerp en ja, noem maar op – ons vroue se hande staan tog vir niks verkeerd nie… 
By Alta van Aardt van Rustenburg VLU-tak by wie ons vandeesweek vir ‘n “kook” ingeloer het, kon ons amper nie glo dat gebak nie eintlik haar groot passie is nie. Alta was vir jare in die onderwys en huishoudkunde: Mode-ontwerp, is eintlik haar storie. Toe ons kinders was, het die oumense altyd gesê: “So en so is ‘n “dress maker” (iemand wat klere maak). Nouja, Alta is ‘n “dress maker” by uitstek – sedert sy die onderwys ‘n klompie jare gelede vaarwel toegeroep het, spits sy haar voltyds toe op die ontwerp en maak van troutrokke en aanddrag. 
In haar onderwysjare was Alta sommer baie aktief op die netbalbaan - ons wonder hoeveel mense weet dat Alta ‘n voormalige provinsiale afrigter (Vrystaat) en SA-skeidsregter was. “Nee, ek is nie eintlik een vir kosmaak nie –ek hou meer van die soetgoed. Kosmaak is trouens, Ben (haar man) se storie. (*Ons hoop om binnekort saam met Ben om ‘n tafel te sit...) 

Read more …MAASKAASTERT

Wyle David Coetsee (oudredakteur van Rustenburg Herald) het in sy talle staaltjies en verhaaltjies altyd geskree “author, author…” wanneer hy iets kosteliks, buitegewoon snaaks, of pittigs kwytgeraak het wat dan nou volgens hom sy eie “skepping” was. Nouja, ongelukkig kan ons nie dieselfde kan doen met die “sawwe lyf” beskrywing in die opskrif hierbo nie.

Soos baie mense sal onthou, behoort dié raakvat-beskywing van ‘n beker lekker warm koffie natuurlik aan die legendariese storieverteller – Jan Spies – in ‘n destydse advertensie van een of ander soort koffie. Benewens die heerlike “sawwe lyf” in die nagereg wat Joelandi Minnaar vandeesweek vir ons opskep, het die feit dat dit ook ‘n skeppie koffie in het, ons aan die storielegende se oulike sêgoed laat dink.

Goed dan – nou terug na Joelandi se nagereg. Joelandi Minnaar (tot baie onlangs nog verbonde aan ‘n prominente eiendomsagentskap maar nou besig met haar eie onderneming – Vyfster Matwasdienste – maak vir ons ‘n heerlike Koffie & Amarula-nagereg. Soos sy dit self beskryf – “so lig soos ‘n soufflé en absoluut heerlik…” Sy maak dit so:

Read more …KOFFIE & AMARULA-NAGEREG

RUSTENBURG HERALD – RUSTENBURG – Dis moeilik om te glo, veral met ons temperature wat nog pal bo 30° gaan draai, dat ons al in die tweede week van herfs is.
Die nuwe seisoen hou natuurlik sy eie bekoring, asook die belofte van koeler dae, in. Jy begin ook al uitsien na heerlike sop en bredies vir koue wintersdae.
Dus, so as ‘n laaste ode aan die somer, maak die Herald se kookspan dié week ‘n nagereg wat die sonnige sappigheid van die kiwivrug vier. Nie net is dié lekkerte vining om te maak nie, dit word met die nuutste gesondheidsgier, Chiasaad, gekombineer. Amoré van der Westhuizen, een van die grafiese ontwerpers van Noordwes Koerante, het die resep op die proef gestel.

Read more …KIWI-LEKKERTE IN ‘N JAPTRAP

When you think about Easter Weekend you are no doubt bombarded with images of bunnies and chocolate eggs so expensive that you cannot help but wonder what exactly those marshmallow-filled treats are really made of (and given their addictive nature I might just hazard a guess).
However, one thing that many associate with Easter is the hot cross bun – and perhaps for a few reasons that you did not know about. For instance, did you know that the cross was seen by Christians as the Crucifixion on the bun, solidifying the hot cross bun as a staple of Easter time?
Elsewhere it is mentioned that one should hang a batch of hot cross buns baked on Good Friday from the rafters of your house in order to ward off evil spirits (no doubt these spirits share my distaste of raisin). They also apparently protect sailors against shipwrecks. But I digress… This past Easter Weekend my wife, Heilet Bartl, surprised me with one of my favourite Easter Weekend treats: a Hot Cross Bun Ice Cream Sandwich. So this is basically a combination of something I am not too fond of: i.e. the hot cross bun, and something I find rather enjoyable: i.e. the ice cream sandwich.
If you are feeling a little adventurous (or perhaps you find yourself heading somewhere by ship) why not give this delicious recipe a try?

Read more …HOT CROSS BUN ICE CREAM SANDWICHES

Gereelde lesers van ons Raak die ‘klits’ kwyt” sal in alle waarskynlikheid ons opwinding deel oor die nuwe reeks kookartikels in samewerking met dames van die Vrouelandbou-unie se Platinastreek wat verlede week in die Herald begin het (hoe dan nou anders as met ‘n immergewilde lekkerny soos ‘n heerlike beesstertresep?)

Vandeesweek se sessie in die VLU-kombuis is ook ‘n treffer maar nee, hierdie week nie kos nie, maar baie gepas vir die hittegolf-toestande wat ons die afgelope klompie weke reeds beleef, sal hierdie lekker happie gewis lafenis bied. Ons kuier by Santie de Wet- tot onlangs nog van die Marikana-tak maar nou van die VLU se Volmoed-tak wat vir ons werklik iets unieks maak. Rustenburg Herald het die afgelope drie, tot vier jaar by heelparty geleenthede oor die Overvaal Protea- en Vrugteplaas teen die hange van die Magaliesberg neffens die Buffelspoortvallei geskryf. Daarom dat ons sonder huiwering kan sê dat Santie vir ons ‘n uiters unieke yskastert maak - ja werklik uniek - ‘n Bloubessie-yskastert waarteen die spreekwoordelike pot lensiesop nie ‘n kans staan nie - glo my! Santie se Bloubessie-yskastert lyk so:

Read more …BLOUBESSIE YSKASTERT

Since Rustenburg Herald launched its popular cooking page quite a few years ago, we have seen some excellent examples of fabulous cooking, delicious meals, the tastiest of treats, nutritious veggies and fruit, the ever popular potjie or braai and some really fine dining. With summer approaching in all seriousness and the rainy season around the corner, there is a lot to look forward to. Judging by the current temperatures we might be in for a scourging December holiday once again and if you feel like or need to score a few points with your loved one during this time or you’re planning a romantic getaway, you really have to make a note of this week’s offering by Nicole Kroese of Casa Bella. 
This week’s “What’s Cooking” is another treat for those with a big hole in their proverbial sweet tooth - it is a real “smallish” treat with a very long name so please don’t be discouraged - it’s relatively easy to make - even if yours doesn’t exactly have the oommpph of Nicole’s - she is after all a professional chef! If the pictures on this page look appetising, you can prepare it this way...

Read more …A TASTY TREAT FOR HOPELESS ROMANTICS

After many years of presenting Rustenburg Herald’s popular cooking column, one of the first things I have learned is that “one never knows everything”, says Waldie Volschenk. This week we are back with a delicious chocolate and strawberry vacherin or for those who didn’t know (myself included) - a vacherin is made of layers of crisp meringue sandwiched together with fruit and cream. It makes a fabulous dessert for special occasions or when your sweet tooth got the better of you. This is actually quite easy to make but will make a huge impression on anyone invited to sit at your table – let alone your mother-in-law! Teaching us this wonderful recipe this week is Caroline Molokoane, a young cooking student with a diploma in food preparation and culinary arts at Rustenburg’s Professional Cooking Academy. Caroline went about like this:

Chocolate and strawberry vacharin

Serves 6

Read more …A DELICACY OF DELICIOUSNESS