Probeer gerus hierdie smaaklike "vooraffie" vir jou volgende braai. Steven Stephens glo hierdie resep is 'n wenner!
LAMB CURRY
Ingredients:
• Curry leaves
• Fresh coriander
• Fresh cloves
• Fresh cardamom
• Cinnamon sticks
• Turmeric powder
• Paprika
• Chilli powder
• Dry, red chillies
• Green chillies (sliced)
• Onion paste
• Ginger and garlic paste
• Cumin seed
• Indian garam masala
• Lamb (2 kg)
• Oil
• Salt
• Tomatoes (chopped)
• 1 L water
Method:
• Warm the oil. Add dry spices.
• Once the aroma is released, add onion and ginger and garlic paste. Stir.
• Add turmeric, paprika, garam masala and chilli powder and stir regularly.
• Make sure the paste is cooked.
• Add tomatoes and close the lid for 5 minutes.
• Add lamb and stir.
• Add water. Leave for 10 minutes.
• Cook off the water. Add salt to taste.
• Put the lamb in the oven and leave for 35-40 minutes at 180 °C. Stir regularly.
• Serve with rice. Garnish with coriander leaves.
• The "heat" can be controlled by the amount of chillies added.
FORMER MISS SA ADORES SHISA NYAMA
Former Miss SA adores shisa nyama
Thato Mosehle still had her eyes on the Miss SA crown when she cooked lamb chops with pap and chakalaka for us. That year she went on to win the title but in her heart she is still the little girl who grew up in Stilfontein and likes pap en vleis. This is her recipe.
WERNER SE TAAI MARINADE-SKAAPSTERTJIES
AGRI-PULSE - Die Noord-Kaap is vleiswêreld - skaapvleiswêreld. Hier eet hulle die hele skaap, pens en pootjies... En ja, veral graag die stertjies. Skaapstertjies is ’n tradisionele lekkerny wat as delikatesse nuwe gewildheid geniet, amper soos die hedendaagse gewilde skaaptjoppie. Alhoewel stertjies as afval geklassifiseer word, stem baie mense saam dat stertjies in ’n klas van hul eie is. Stertjies bevat heelwat vet en been, maar met die regte voorbereiding is die happies geurige vleis tussenin smullekker. Werner Strauss, streekskoördineerder van Afriforum in die Kalahari, het onlangs kennis gemaak met hierdie eg tradisonele Suid-Afrikaanse gereg. Hy het sy eie weergawe van ‘n gewilde skaapstertjie resep met ons gedeel.
OONDGEROOSTERDE LAMSNEK
AGRI-PULSE - Die geheim van die kook van die hemelse en gesogte Stadige Oond Geroosterde Lamsnek wat plaaslike inwoners en besoekers laat terugkeer na die Red Ox Steakhouse in Upington, word uiteindelik onthul!
Soos Virginia Woolf in A Room of One’s Own gesê het: ‘’n Mens kan nie goed dink nie, lief hê of lekker slaap as jy nie lekker geëet het nie.’ Met elke besoek aan die Red Ox Steakhouse beloof hulle ‘n uitstekende diens van hul vriendelike personeel, en om alles te kroon, sal jy nie teleurgesteld wees deur die smaaklike geregte wat deur hul topsjef en die beste kombuispersoneel voorberei word nie.
Maaltye om oor huistoe te skryf en smake wat jou na ‘n droomwêreld sal wegvoer, verseker dat besoekers terugkom vir nog..
Lamsnek word taamlik onderskat, maar gegewe die regte gaarmaakmetodes, kan lamsnek ‘n vaste familiegunsteling wees as jy gaan aansit vir ‘n lekker familiefeesmaal.
Dit is ook ‘n handige opsie vir spesiale geleenthede, wanneer mense saamkom om geloof, familie en fees te vier.
In plaas daarvan om ure voor die stoof deur te bring, kan jy hierdie gereg eenvoudig in die oond gooi en eerder hierdie kosbare tyd gebruik om met weer bande met geliefdes te versterk. Daar is eintlik net een manier om ‘n lamsnek gaar te maak: dit moet stadig gebak word, sodat die sappe hul magiese uitweking op die vleis kan hê en deur aartappels en ander groente smake gekomplimenteer kan word . Daar is glad geen punt daarin om lamsnek gaar te maak as dit nie toegelaat word om sag te word nie.
FOR VARK STEAKS, MAAR DIS LEKKER!
Rustenburg Herald se Tambutikombuis het ‘n reputasie dat hier geregte opgetower word wat enige ete in ‘n ‘happening’ laat verander. En dié week s’n is geen uitsondering nie. Michelle van Dyk en haar seun, Marnus, is die twee voor die kospotte en hulle berei ‘n maaltyd voor wat jou mond gaan laat water. Die bestanddele is eenvoudig – ‘n paar goeie vriende, ‘n gesellige kombuis, ‘n drinkdingetjie van jou keuse en lekker kuier, en siedaar, kos is op die tafel! Michelle en Marnus maak vir ons ‘n maklike, maar smaaklike vark-en-aartappelgereg.
Varksteakgereg
Bestanddele:
8 medium Aartapels, geskil en gerasper
VARKLIES OP DIE FANCY MANIER
Anne Botha is ‘n professionele rekenmeester wat sê sy leef om te eet. Sy lees kookboeke, reis agter eetplekke aan en doen kookkursusse regoor die wêreld. Sy is versot op klassieke musiek en Pavarotti is volgens haar die grootste tenoor van alle tye. Sy is ‘n Rotariër in hart en siel. Vir haar is kosmaak ‘n stokperdjie, want kos is soos die mode - altyd anders, altyd nuwe uitdagings. Hierdie is ‘n dis wat in die outyd vir die gesin gemaak is as daar niks anders meer oor was nie en vandag word dit in ‘”fancy”restaurante opgedis.
“LANDDROSKOS”
Nouja, die tyd om die braaivure te stook en te midde van soel somerdae (of aande) saam met vriende in die lapa te ontspan is vinnig besig om onder ons “uit te hardloop” soos die jongmense sê. Vir diegene wat nou al byna die hele somer met die idee in die agterkop loop om so-ens-so vir daardie lank-beloofde “braai” te nooi, is hierdie nou net die geleentheid waarvoor u gewag het.
Wie hou nie van ‘n eisbein wat lekker lekker krakerig en bros maar sappig “gebraai” is nie? Nee kyk, dit is nie maklik om ‘n smaaklike eisbein te klop nie en boonop is dit ‘n gereg wat vir ‘n verandering nie op die konvensionele braaivuur gaargemaak word nie – dus sal die winter jou nie met jou braaitang om die enkels vang nie.
So kort voor die winter van 2011 ons vanjaar tref het ons span van “Raak die ‘klits’ kwyt” by Landdros Restaurant en Gastehuis (in Landdrosstraat natuurlik) aangesit vir ‘n smaaksensasie waarvoor ons om die waarheid te sê nie heeltemal voorbereid was nie. Hier word ‘n man se asem byna weggeslaan met die heel eerste happie van ‘n werklik voortreflike eisbein – loshande die beste wat tot dusver geproe het – met respekte gesê aan alle ander restaurante en braaimeesters wat hul uitgee as kundiges by die braaivuur.
GERMAN FARE AT THE FOOT OF THE MAGALIESBERG
AGRI-PULSE - NOORDWES - MAGALIES - In the Brauhaus am Damm kitchen a Scotsman is Master of the Pots.
Ciaran McCarthy spents his time in the kitchen perfecting traditional rich, hearty German fare. Ciaran’s eisbein has become famous with patrons. Here he shares his recipe for eisbein and pretzels
Making magic...
Eisbein - Ingredients:
• 1 cured and smoked shank/hock of pork
• 1 onion quartered
• 1 carrot roughly chopped
• 1 bay leaf
• 1 litre of Brauhaus am Damm Farmers Beer
LIPLEKKER TAMATIEBREDIE
Estie Venter hou van boerekos. Sy werk by Klerksdorp Rekord en is ‘n grafiese ontwerper. Sy beskryf hierdie tamatiebredie as heerlik en vullend en boonop maklik om te maak.
Liplekker tamatiebredie
Bestanddele:
• 2 uie, gekap
• 3kg beeskook of skaapskenkel
“BOERE”-GERMAN SHINES IN MUNICH
A decade or so ago the internationally renowned musician Sting has had a huge hit with the song “An Englisman in New York”. Sitting around the braai fire with ex Rustenburger Johann Cronje, his new wife and his parents and friends, one couldn’t help to think about Johann as a “Boere-German” in Munich. But unlike Sting who has struggled to find his feet in New York, Johann and his pretty little wife Carina have adopted well and not only made Munich their “new” home, but managed to open and run a successful and hugely popular restaurant with typically, a South African flavour in Munich. “Savanna” is now just over three years old and during this time Johann and Carina have teached the Germans a thing or two about South Africa and our food. This week however, we are not going to show you what Johann has done in Germany, we are showing you what the Germans have teached him in Germany!